Digivalokuvien tallennus
Digivalokuvien tallennuksessa on edelleen JPEG-formaatti (ISO/IEC 10918) kaikkein suosituin ja yhteensopivin eri järjestelmien välillä. JPEG-tallennusmuotoja on syntynyt etenkin 2000-luvulla yli 10, joista JPEG 2000 (ISO/IEC 15444) on ehkä tunnetuin perinteisen JPEG-muodon lisäksi.
JPEG 2000 -talletusmuodon huonon menestyksen kannustamana on kehitetty uusi JPEG XR (ISO/IEC 29199), jolla saa kuvan tiivistettyä laadukkaasti pienempään kokoon kuin perinteisellä JPEG-pakkauksella. Sekin on jäänyt erikoiskäyttöön sillä esimerkiksi kameratehtaat luottavat edelleen still-kuvissa hyväksi koettuun JPEG-formaattiin.
Kameroiden JPEG-kuvissa käytetään sRGB-väriavaruutta (kaaviossa merkitty vihreällä), joka on suurempi kuin kuvatulosteiden CMYK mutta Adoben RGB -avaruutta suppeampi.
JPEG AI (ISO/IEC 6048)
JPEG AI -tekoälyprojekti lupaa parempaa laatua pienemmässä koossa kuin mitkään vanhat tekniikat. Tekoäly osaa tulkita neljännesbitistä koko pikselin sisällön. Tavoitteena on opettaa JPEG AI - hermoverkolle kohinan poistoa ja värien sekä valotuksen korjausta. Hyvin oppinut tekoäly pystyy lisäksi tunnistamaan kuvien sisältöjä ja luokittelemaan otoksia. Kasvon tunnistus on myös työlistalla. Eri tutkimuslaitokset ja valmistajat ovat osallistuneet JPEG AI -haasteeseen, jossa testattiin kuusi eri JPEG AI -ehdokasta. Tulokset olivat jo tällä ensimmäisellä kierroksella parhaimmillaan laadullisesti noin 10 prosenttia parempia kuin muilla JPEG-formaateilla.
Lähteet: Guiart, ICAO, ISO/IEC, SFS
Guiart on biometriikkaan ja digitaaliseen kuvannukseen erikoistunut yritys. Palveluksessamme ovat Suomen huippuammattilaiset. CEN, ICAO, ISO ja SFS standardointiin osallistuminen ja näiden standardien noudattaminen ovat Guiartin toiminnan peruslähtökohtia.
Lisätietoa Guiart
Internet http://www.guiart.fi |